Urejanje okolice

Ni vsaka hiša prijeten in prijazen dom za bivanje, velikokrat jo lahko z zanimivimi, izvirnimi idejami in primerno zasnovo izboljšamo, da to resnično postane in da se v njem dobro počutimo.

K temu vsekakor sodi tudi okolica hiše, saj se takrat, ko nam vreme to dopušča radi in veliko zadržujemo zunaj. Po napornem delu se nam prileže posedanje pod krošnjami dreves, sprehod čez trato, občudovati nežne popke, ki se razvijejo v krasne cvetove.

Ker pa ni vsak človek mojster za vse, in prav je tako, je smotrno, da zadeve, ki jih sami ne obvladamo najbolje, prepustimo ljudem, ki o tem kaj več vedo. Na koncu ugotovimo, da je bilo bolje tako, saj sami verjetno ne bi našli rešitve za vse izzive, ki se ob tem pojavijo. Torej, pomembno je pravilno načrtovanje vrtov.

Vrt že dolgo nima več samo tiste osnovne funkcije, kot jo je imel nekoč. Še vedno je pomemben del namenjen zelenjavnemu vrtu, saj je sveža zelenjava, pridelana brez kemije, neprecenljiva. Zato je prav, da razmislimo o lokaciji, ki bo zanj najprimernejša.

Ob lastni zelenjavi, morda tudi jagodičevju, pa si na svojem vrtu želimo tudi kotička za sprostitev. Vedno več ljudi priznava, da jim je počitek na lastnem vrtu najljubši. V senčnem delu se lahko prepustijo toku misli ali si odpočijejo oči ob prizorih, ki jih ponuja cvetlična greda, prisluhnejo žuborenju vode, opazujejo nešteto živali, ki vsak dan obiščejo njihov vrt.

Prav vsak dan nam narava ponuja nešteto prizorov, ki nam ga lahko polepšajo, le ustaviti se moramo , ji prisluhniti in tiho opazovati.